Salutare! Ai un teren pe care vrei să instalezi un sistem de irigație prin picurare? Atunci bine ai venit pe blog, pentru că în acest articol vom povesti câteva lucruri importante despre acest sistem și costurile lui. Îți vom oferi și câteva sfaturi și recomandări privind alegerea materialelor.
Așadar, te-ai cam săturat să umbli cu furtunul prin grădină ca să uzi plantele într-un mod nepotrivit? (pentru că plantele sunt diferite, deci au nevoie de un stil de irigație diferit). Dacă ne urmărești de ceva timp, o să îți amintești că ți-am oferit multe informații despre cum să alegi corect un furtun de picurare, ce este banda de picurare, robinet de picurare și cum se folosește pentru a cultiva produse sănătoase și alte lucruri esențiale pentru orice cultivator pasionat.
Agricultura modernă a avansat enorm în această privință, iar astăzi sistemele de irigații facilitează mult munca agronomilor, adică îi ajută să economisească timp, apă și bani. Totul a început cu un inginer din Israel care a reușit să scoată hrană din piatră seacă.
Pe măsură ce zonele geografice suferă modificări, valurile de căldură devin anormale, iar secetele frecvente devin factori dăunători pentru randamentele agricole. Iată de ce, irigarea prin picurare devine indispensabilă în aceste vremuri.
Ce este irigarea prin picurare?
Irigarea prin picurare este un sistem modern de udare a plantelor care se dezvoltă rapid în România. Ideea irigării prin picurare este foarte simplă și constă în faptul că apa este furnizată în zona rădăcinii plantei, ceea ce prezintă multe avantaje. Cu ajutorul acestui sistem, apa este consumată mai economic decât cu metodele standarde de irigare.
Posibilitatea apariției buruienilor este semnificativ redusă. Cultura poate fi recoltată chiar și în timpul udării directe.
Irigarea prin picurare permite fertilizarea corectă a plantelor. Distanța între rânduri rămâne uscată, ceea ce reprezintă un avantaj incontestabil atunci când îți îngrijești plantele. Mai mult: apa nu trebuie încălzită, pentru că aceasta se va încălzi până ajunge la robinetul de picurare. Astfel, plantele nu experimentează șocul termic, iar frunzele rămân proaspete și intacte. De asemenea, irigarea prin picurare este un sistem ideal dacă vrei să automatizezi procesul de irigare, ceea ce te ajută să reduce numărul de ore/om petrecute pe teren pentru udare și îngrijire.
Reglând sistemul de irigare cu ajutorul robinetului de picurare pentru timpul necesar de udare, ai întotdeauna siguranță că plantele primesc cantitatea potrivită de apă (nici mai mult, nici mai puțin). Și, setând frecvența, poți stabili timpul de udare cu precizie de secunde (de exemplu, dimineața și seara).
Irigarea prin picurare poate fi împărțită aproximativ în două tipuri:
Primul tip este dat de o bandă de picurare cu picurători deja montați de 10-15-20-30 cm. Acest lucru este convenabil atunci când plantele sunt plantate îngrijit pe rânduri (de exemplu, morcovi, roșii, cartofi, ardei, castraveți).
Al doilea este atunci când se utilizează un tub (tub orb) fără robinet/picurător încorporat - când plantele sunt la o distanță mai mare una de cealaltă (mai mult de 0,5 m) sau plantate haotic. De exemplu: flori, copaci, arbuști, plante în ghivece etc. Picurătorile sunt instalate ulterior sub fiecare plantă, ceea ce este convenabil în acest caz.
Evident, fiecare dintre tipuri este conceput special pentru sectorul de aplicare, deoarece nu este recomandat să risipești apă și energie ca să uzi un copac cu o bandă de picurare.
Atunci când alegi o bandă de picurare, se recomandă să acorzi atenție următoarelor caracteristici ale sistemului:
- Rezistența produsului depinde de grosimea peretelui. Optimal este unul de 6 mm;
- Performanța robinetului de picurare este măsurată prin debitul de apă pe oră;
- Materialul este rezistent la radiații ultraviolete, precipitații atmosferice și soluții de îngrășăminte chimice;
- Presiunea de funcționare. Indicator standard - 0,5 atm;
Modul în care se montează un robinet picurare poate fi preluat din acest filmuleț:
Care sunt costurile pentru instalarea sistemului de irigare prin picurare?
Sistemul de irigare prin picurare este economic și ideal pentru legumicultură și horticultură. Este eficient și are un consum redus de apă și energie electrică.
Pentru un hectar este nevoie de 15.000 de km de bandă pentru irigat și 150.000 de picurătoare, amplasate din 10 în 10 cm.
Un singur picurător poate consuma până la 2 litri de apă pe oră, ceea ce înseamnă că totalul pentru un hectar va fi de 300.000 de litri/oră, la jumătate față de un sistem de aspersoare.
Prețul mediu pentru un sistem de irigare prin picurare este de 4.500 lei pentru un hectar, dar poate varia în funcție de complexitatea sistemului, tipul liniilor de picurare sau necesitățile culturii.
4 Comentarii
Cat mar costa pe un h de pomicultura pomi plantati 4 / 4 ,m
Pentru 400 de stoloni de căpșuni plantați la 30 de cm cat m-ar costa sistemul de picurare?
Ma intereseaza pentru cultura mare , porumb , fks
Mă interesează cât mă costă 100 m de furtun,80 de picuratori,20 de coturi,10 t. Plus un ceas. Mulțumesc
Lasa un comentariu