Căpșunul este o plantă ierboasă, perenă, adică trăiește mai mulți ani în funcție de soi. Aceasta produce o singură dată pe an, de mai multe ori, respectiv de 2 ori pe an. Există și soiuri remontante, care produc în toată perioada de vegetație, începând cu luna mai până toamna târziu.

Cum se pregătește căpșunul pentru plantare

Din mugurele vegetativ pornește o tulpină tânără, firiformă care la fiecare internod formează o nouă plantă. Intrând în contact cu solul, planta se înrădăcinează și se înmulțește. Pe stolon se formează circa 3 până la 5 plante dintre care doar primele 2-3 sunt folosite pentru înmulțire, deoarece sunt mai viguroase. Pentru pregătirea stolonului pentru plantare, se taie tulpina laterală și se lasă doar plăntuța care se mocirlește, după care se plantează.

Cum se pregătește terenul pentru plantare

Pregătirea terenului este esențială, mai ales în cazul în care vreți să înființați o cultură multianuală. Se aplică circa 6 kg de gunoi de grajd pe metru pătrat, după care se aplică între un 1,5 și 4 kg de super fosfat și 1-2 kg de sulfat de potasiu. Nu se aplică sare potasică, deoarece căpșunul este foarte sensibil la ionul clor. De asemenea, când udați, aveți grijă să nu folosiți apă care conține clor.

După aplicarea îngrășămintelor, pământul se lucrează foarte bine, încorporând toate îngrășămintele și pregătind solul pentru plantare. Stolonii de mocirlesc și se fasonează. Mocirlă este compusă din bălegar de vacă, pământ de grădină care trebuie să fie galben și și apă. Consistența mocirlei trebuie să fie că a unei smântâni mai groase. Fasonarea are loc prin îndepărtarea frunzelor îmbătrânite, astfel ca pe o plantă să rămână maxim trei frunze. După fasonare, se mocirlește cu grijă doar rădăcina căpșunului. Vorbind de rădăcină, dacă aceasta depășește 10 cm lungime, se taie și se lasă maxim 8 cm.

Înainte de plantare, pământul se udă foarte bine că rădăcinile de căpșuni să ia contact cu solul și să se prindă mai repede. Este foarte bine dacă la plantare se folosește folie pentru mulcire de culoare gri sau neagră.

Plantare capsuni

Cum se plantează corect căpșunul

Plantarea căpșunului se face la o distanță de minim 60 cm între rânduri și 25 cm între plante, iar dacă se folosește folia, se poate face sub formă de biloane de 2 sau 4 rânduri a câte 30 cm între rânduri și atunci distanța se lasă mai mare între rândurile de folie (cam 80 cm). După plantare, pământul se tasează bine ca să ia contact rădăcina cu solul. Este important ca rădăcina să fie îngropată pe verticală, iar tulpina să fie lăsată la suprafață. Stolonul se îngroapă până la nivelul tulpinii, ca să evităm uscarea plantei.

Bine de știut: Căpşunul necesita udare zilnică chiar din momentul plantarii stolonilor pentru o înrădăcinare sigură a acestora. Ulterior, frecvența irigărilor se va face în funcţie de volumul şi densitatea precipitaţiilor și, bineînțeles, de stadiul de dezvoltare a plantei.

Pentru a obține recolte optime de căpşuni este recomandată instalarea unui sistem de irigare: tub de picurare, bandă de picurare sau aspersor, astfel putând fi evitate perioadele de secetă din timpul primăverii şi verii care duc recolte slabe cantitativ şi calitativ sau chiar compromise. În filmulețul de mai jos poți să vezi cum arată un teren pregătit pentru plantarea căpșunilor cu folie pentru mulcire și sistem de irigare prin picurare. Cu siguranță, cei care au investit în această lucrare, vor obține o recoltă impreasionantă de căpșune!