Poate ți-ar plăcea să devii meșter faur, să repari sau să sudezi obiecte din metal. Sau poate ai un hobby de acest gen pe care doar vrei să îl transformi în meserie. Ei bine, aparatele de sudură nu sunt jucării, nu sunt nici produse tocmai simple și ușor de utilizat. Înainte să înveți tehnicile de sudare, este important să știi care sunt caracteristicile și componentele aparatelor de sudură.
Să luăm ca exemplu - electrozi sudură. Ce sunt acești electrozii? Sunt niște tije metalice sau nemetalice, realizate din material conductor electric, concepute pentru a furniza curent pieselor ce necesită a fi sudate. Electrozii de sudură sunt împărțiți în consumabili și neconsumabili, ultimii fiind fabricați din materiale refractare, cum ar fi tungstenul, din grafit sintetic sau cărbune electric. Electrozii consumabili sunt fabricați din sârmă de sudură, care se clasifică în carbon aliat și înalt aliat. Prin presare mecanică, un se pune un strat de protecție peste tija metalică. Rolul stratului de acoperire este de a trata metalurgic baia de sudură, de a o proteja de intemperii și de a asigura o ardere mai stabilă a arcului.
Poate nu știai, dar istoria despre electrozi sudură este indisolubil legată de istoria dezvoltării tehnologiilor de sudare. Pentru prima dată, electrodul a fost utilizat în experimente legate de studiul proprietăților arcului electric (în 1802 de către profesorul V.V. Petrov). Mai târziu, în 1882, inventatorul rus Nikolai Nikolaevich Benardos a propus utilizarea unui arc electric care arde între un electrod de carbon și o parte metalică pentru a uni marginile metalice. În același timp, Nikolai Gavriilovich Slavyanov (inventator și mecanic rus) care a făcut multe pentru dezvoltarea sudării cu arc. Dânsul a făcut îmbunătățiri semnificative în domeniul sudurii metalurgice. Inventatorul a înlocuit electrodul de carbon neconsumabil cu o tijă electrod consumabilă din metal, similară compoziției chimice cu metalul sudat și a utilizat fluxul metalurgic topit, care protejează baia de sudură de oxidare, arderea metalelor și acumularea de impurități dăunătoare de sulf și fosfor în îmbinarea sudată.
Atunci când alegi să sudezi cu un aparat de tip MMA, este foarte important să ții cont de tipul de electrozi. Sfatul nostru e să achiziționezi electrozi sudură cu o treime în minus față de diametrul tipului de electrod recomandat pe aparatul de sudura respectiv. Există câteva tipuri de electrozi:
- Electrozi rutilici - aceștia pot fi folosiți în curent alternativ (AC) cu acumulatori și în curent continuu (DC) la priză. Arcul electric produs este stabil, au un conȚinut bogat de hidrogen, iar baia de sudură este fluidă. Acești electrozi pot fi folosiți pentru sudura verticală, orizontală și pentru materialele subțiri;
- Electrozi bazici - au un conținut scăzut de hidrogen. Baia de sudură este vâscoasă, ceea ce înseamnă că acești sudori permit sudura în toate pozițiile. Îi poți utiliza numai pentru sudura în curent continuu la materiale subțiri;
- Electrozi celulozici - aceștia pot fi folosiți des și nu produc mult material rezidual, au conținut mare de hidrogen și pot fi folosiți doar pentru sudura în curent continuu cu tensiune ridicată.
Te sfătuim să ții cont de aceste criterii pentru a realiza o sudură corectă și rezistentă. Și nu în ultimul rând, asigură-te că ai luat toate măsurile de precauție, astfel încât să eviți producerea incidentelor sau a defecțiunilor în timpul sudării.
7 Comentarii
Bună ziua.Doresc să știu,la electrozii celulozici,ce înseamnă"tensiune ridicată"?Vreau să îmi cumpăr un aparat de sudura mma, și să știu între ce parametri să se încadreze. Mulțumesc.
Nu te uita D-le la eventualele mici diferente de pret ( 50-100) lei. Achizitioneaza un aparat de sudura MMA cu tensiunea in gol la borne de 80 V si nu vei avea probleme cu sudura si cu tipurile de electrozi, bazici, rutilici celulozici, inox fonta etc ! Vorbesc din propria experienta : Prima data am achizitionat un aparat MMA cu tensiunea in gol de 65 V! Functiona super cu supertit fin si ATAT !!!
Corect, ????.
citez: "Electrozi rutilici - aceștia pot fi folosiți în curent alternativ (AC) cu acumulatori și în curent continuu (DC) la priză. "\r\n\r\nAs putea jura ca este taman invers...cel putin, asa functiona fizica invatate in liceu...!\r\nAcordati o atentie sporita informatiilor pe care le postati. Altfel toata interventia isi pierde credibilitatea!
Aparatele pocnitori sunt în general sub 150 eur. Pt a suda fără probleme aparatul trebuie sa scoata în gol minim 85 v iar pt a duce 3.25mm electrod și grosimi sudate lejer bazici și rutilici trebuie sa ducă minim 160 A pe maxim. Restul pocnitori ce au sub . Merg doar cu rutilici de 2.5 atât.. și slăbuț.
Aveti perfecta dreptate! Am achizitionat un ap. de sudura cu Uo=85 V. Imax.= 180A. Funcioneaza perfect cu electrozi rutilici, bazici,fonta, inox,cupru. Este o placere sa lucrezi cu un asemenea aparat.
Am un invertorNowa400A.\r\nSunt incepator in ale sudurii.Am un invertor Nowa400A Am vizionat citeva tutoriale despre sudura ptr. Incepatori \r\nAm respectat tot :amperaj ,electrod ,pozitia electrodului ( ex sudura de colt ) Materialele nu se șutează. Stiu ca e greu să dai sfaturi pe NV Si torusi.\r\nMi_ e teama sanu fie vina aparatului.N_ am posibilitati materiale sa_ mi iau unul scump.\r\nCe parere aveti ?
Buna\r\nAm un invertor de 400 amperi merge perfect cu electrod e 6 mm rutilici daca pun un amarat de electrod bazic de 2,5mm numa ii lipeste.\r\nCare sa fie necazul? cu electrozi pentru inox merge brici,cu electrozi pentru aluminiu merge brici dar cu bazici se caca pe el
Mărește amperajul la maxim.
400 de... Amperi??? ???? Asta doar daca este trifazic, da nu...este de rău. In sensul că este o chinezărie pentru necunoscători. Dar hai sa trecem la problema ta,. Pentru sudarea cu electrozi bazici/superbaz se inversează polaritatea.
Acest articol este cu siguranță generat de un AI. Unele informații sunt aberații totale!
Lasa un comentariu