La sudarea metalului cu electrozi sudură, cum ar fi cuprul, calitatea sudurii depinde atât de arcul electric format, ci și de materialul din care electrodul și învelișul acestuia sunt realizate. Prin urmare, la fel ca și aparatele de sudură, electrozii pentru sudură sunt îmbunătățiți în mod constant.

Până în prezent, există două categorii de electrozi: metalici și nemetalici (carbon sau grafit). Metalul din care sunt făcut electrozii, la rândul său, este, de asemenea, împărțit în două tipuri: consumabile și neconsumabile (electrozi de sudare cu rezistență și tije de wolfram). 

Despre sudarea manuală cu arc, cu electrozi înveliți

În sudarea manuală cu arc se folosesc mai des electrozii sudură înveliți (consumabili). Datorită combinației diferitelor componente de înveliș, în prezent se pot crea electrozi sudură cu arc potriviți pentru lucrul cu anumite materiale. Iată care este rolul învelișului la electrozii pentru sudură: 

- Amorsarea ușoară a arcului de sudare

- Alierea metalului depus

- Stabilitatea arcului electric

- Protecția și dezoxidarea băii metalice 

- Reducerea vitezei de răcire prin formarea zgurii

Profită de ofertele din magazinul nostru online pentru electrozi sudură la un raport preț-calitate-excelent!

Particularitatea învelișului constă în faptul că, atunci când electrozii sunt încălziți, emit un gaz care învăluie baia de sudură și o izolează de expunerea la aer. Mai mult, învelișul conține substanțe care formează zgură. Sudarea cu electrozi înveliți protejează baia de sudură de contactul cu gazele atmosferice datorită formării de zgură care plutește la suprafață.

Un alt avantaj al electrozilor de sudură cu înveliș este faptul că oferă lucrării o rezistență suplimentară și proprietăți anticorozive. Sudarea cu un electrod consumabil acoperit cu o componentă de aliere este principala modalitate de a proteja sudura de influențele externe agresive.

Electrozi de sudare înveliți cu acid

Cu această acoperire se produc electrozi pentru sudarea oțelului moale și sunt creați pe bază de reactivi de origine minereu. Avantajele acestei compoziții includ tendința scăzută de a forma pori, productivitate ridicată (generare suplimentară de căldură în timpul reacțiilor cu oxigen), arderea stabilă a arcului atât la curent continuu, cât și la curent alternativ.

Electrozi sudură cu acoperire de bază

Domeniul de aplicare al acestor tip de electrozi este larg, amestecul fiind utilizat pentru prelucrarea electrozilor pentru sudarea oțelului carbon, oțelurilor speciale, aliate și oțelului inoxidabil. Avantajele electrozilor cu acoperire de bază includ: plasticitatea ridicată a sudurii, rezistență la temperaturi negative; toxicitate scăzută.

Electrozii pentru sudură acoperiți cu celuloză sunt utilizați la sudarea țevilor. Avantajele acestora includ: formarea unei suduri de înaltă calitate, sudarea în orice poziție spațială, posibilitatea sudării în puncte.

Electrozii sudură sunt ambalați în pachete de carton, în cutii din metal sau pachete vacuumatice. Aceștia trebuie păstrați în locuri care să asigure o umiditate sub 40% pentru electrozii cu înveliș bazic și 70% petru celelalte tipuri de înveliș. Înainte de utilizare electrozii se calcinează sau nu conform prescripțiilor producătorului.