Dacă frunzele plantelor tale arată nesănătos, se curbează, se usucă sau se îngălbenesc, rămâi alături de noi pentru a afla care sunt soluțiile pentru aceste probleme. În acest articol vom discuta despre cum poți interpreta diferitele tipuri de curbare a frunzelor la diverse plante, cum poți diagnostica motivele posibile pentru aceste răsuciri și tratamentul adecvat pentru fiecare problemă în parte.

Atunci când observi că frunzele plantelor se curbează, indiferent din ce parte, plantele tale încearcă să îți transmită ceva. Primul lucru care trebuie să îți vină în minte este că plantele suferă. Acest stres este mai des întâlnit la plantele tinere decât la cele care au ajuns la maturitate.

De ce se curbează frunzele plantelor? Care sunt soluțiile și remediile care trebuie aplicate? 
Un alt tip de răsucire poate fi cea cu marginile în jos o dată cu îngălbenirea frunzelor la mijloc. Fie poate fi vorba de insecte dăunătoare, fie de supra irigare și apariția putregaiului radicular. Pentru a salva plantele, acestea trebuie scoase din sol și replantate în pământ complet uscat, fără să o mai fie udate cel puțin două zile. Mai poți adăuga soluții antifungice în pământ sau în apă.

Marginile frunzelor se curbează în jos și vârful cade în jos, exact ca la ofilire? Atunci cauza este sub irigarea și căldura excesivă. Acest lucru indică faptul că planta este stresată și necesită mai multă atenție. Dacă frunzele s-au curbat în jos, acestea nu au fost irigate suficient și căldura a fost prea mare. Soluția e să uzi plantele suficient încât apa să pătrundă în sol și să ajungă la rădăcini. În doar câteva minute plantele își vor reveni la normal!

Dacă frunzele plantelor se răsucesc în sus, atunci acestea se confruntă cu probleme de mediu și pot să apară din cauza stresului provocat de căldură sau din cauza vântului. Frunzele se răsucesc în n sus pentru a proteja suprafața frunzei, a favoriza fotosinteza și a preveni producerea deshidratării. Problema e că o data ce se vor răsuci în sus, frunzele nu vor mai reveni la forma inițială. Daca toate plantele tale au frunzele răsucite în sus, atunci ai un motiv serios de îngrijorare. Însă dacă problema a apărut doar la câteva frunze, soluția e să muți plantele la umbră dacă sunt în ghiveci sau să le replantezi, dacă sunt în sol deschis. Însă cel mai bine e să folosești plasa de umbrire pentru a reduce căldura și lumina solară. De asemenea, udă plantele cel puțin o dată pe zi.

O altă posibilă cauză a răsucirii frunzelor în sus poate fi carența sau excesul de elemente nutritive. De exemplu, în cazul excesului de azot se răsucesc frunzele, iar un alt indicator ar putea fi îngroșarea tulpinii plantei. Pe suprafețe mici, poți aplica cenușă pentru a reduce efectul, iar pe suprafețe mari să faci udări mai abundente. Pe de altă parte, deficiența de potasiu, dar și a unor microelemente cum ar fi cuprul sau magneziul la fel duce la răsucirea frunzelor. Fă analiza foliară sau, pentru a evita problema și fertilizează la timp culturile.

Copilirea, cârnitul necorespunzător reprezintă un alt factor care afectează aspectul plantei în întregime și al frunzelor plantei în special. 

Un sfat final: acordă atenție regimului de temperatură și menținerea umidității solului. În cazul în care nu ai întotdeauna posibilitatea de a uda plantele în timp util, un sistem de irigare prin picurare va fi opțiunea excelentă.