Pentru cultivatorii începători, conceptul de copilire (ciupire) a legumelor este ceva nou. În acest articol vom vorbi despre copilirea castraveților – o lucrare foarte importantă pentru obținerea recoltelor în solarii sau în aer liber.

Legumele care se înmulțesc prin copili sau lăstari, așa cum sunt castraveții, vinetele, roșiile sau ardeii, au nevoie de o îngrijire specială în timpul creșterii, prin ciupirea lăstarilor care se află la axul dintre ramificații, pentru a nu împiedica creșterea plantelor în înălțime. Copilirea castraveților mai are și avantajul de a proteja planta de dăunători și pentru a o aerisi.

Cum se face copilirea castraveților?

În primul rând, vom menționa că la patru zile după plantare este necesar să se efectueze palisarea răsadurilor cu ajutorul clipsurilor și aței de palisat, de care se vor conduce plantele în creștere. În același timp, udați cu grijă, în mod curat și dozat răsadurile cu ajutorul benzilor de picurare și administrați concomitent și îngrășăminte ce stimulează înrădăcinarea. La fiecare irigare se poate aplica un îngrășământ special pentru îmbunătățirea fertilității și structurii solului, dar și pentru a crea condiții mai bune de absorbție la nivel radicular.

Lăsați plantele să ajungă la înălțimea de 150 cm. La această etapă, veți observa lăstari și ramificații de mici castraveciori. Pentru o producție mai mare, lăsați 3-4 ramificații (internoduri) de castraveciori, iar restul – rupeți-le.
Ruperea lăstarilor este, de asemenea, un procedeu foarte important, ori dacă veți lăsa lăstarii să crească mai mult de 5 cm, plantele vor încetini din creștere, iar producția de castraveți va scădea cu minim 20%. Cât mai sunt mici, lăstarii pot fi ciupiți chiar cu mâna. Iar dacă s-au întărit, este bine să folosiți o foarfecă pentru eliminarea lor în md grijuliu și curat. După efectuarea copilutului este importantă aplicarea unui tratament cu fungicid pentru închiderea rănilor.

De ce copilirea castraveților este importantă?

Prin procesul de copilire, veți controla procesul de creștere al plantelor, limitându-le dezvoltarea vegetativă în favoarea legumelor. Mai mult, veți realiza care este raportul optim între numărul de castraveți de pe o tulpină și masa foliară.