Principalele boli la ardei sunt provocate de condițiile climatice din ultimii ani. Cele mai frecvente boli ale ardeilor sunt fuzarioza sau ofilirea vasculară, care sunt produse de o ciupercă numită fusarium oxysporum, de unde vine și denumirea bolii. Aceasta atacă dacă atât ardeii din grădină, cât și pe ei din sere și solarii. Condițiile de apariție a fuzariozei sunt temperaturile ridicate atât la nivelul solului cât și în aer, respectiv temperaturi de 27-28 de grade, umiditatea atmosferică ridicată, dar și la nivelul solului, sau diferențe mari de umiditate la nivelul solului.

O altă cauză a apariției fuzariozei este o ușoară acidifiere a solului adică Ph-ul dintre 5-5,6, dar și leziunile provocate plantelor fie cu ocazia plantării sau diferitelor lucrări care se fac la plante începând de la desfrunzit, copilit, prășit sau din cauza dăunătorilor din sol, printer care: nematozii, cârtițele, coropișnițile. Fuzarioza atacă ardeii de la rădăcină care devine maronie. De cele mai multe ori aceasta putrezește, după care se extinde la nivelul tulpinii, frunzelor, legumelor și a semințelor. Boala apare încă din perioada de înflorire, fructificare și se manifestă printr-o ofilire a frunzelor, începând cu cele de la bază, ofilire care în perioada nopții când temperaturile scad, plantele își revin, după care în cursul zilei când temperaturile sunt foarte ridicate, apare o ofilire puternică a plantelor, iar în cele din urmă acestea mor.

Cum prevenim apariția fuzariozei?

Cea mai mare importanță in controlul acestei boli o au măsurile preventive:

  • rotația culturii este o măsură de prevenire importantă, deoarece anumite plante legumicole sunt mult mai sensibile decât altele;
  • dezinfecția chimică a solului - deoarece acest agent patogen supraviețuiește în sol sub formă de clamidospori mai bine de 10 ani (aici puteți folosi Topsin sau Pikalin);
  • cultivarea unor hibrizi rezistenți/toleranti la aceasta boală;
  • înființarea culturilor cu răsaduri sănătoase;
  • plantarea ardeiului în terenuri ușoare, bine și constant alimentate cu apă, deoarece orice variație bruscă a umidității solului creează condiții favorabile ruperii perișorilor absorbanți, prin rănile cărora ciuperca pătrunde ușor.
    În acest caz este vitală utilizarea benzii de picurare proiectate pentru a permite dozarea exactă a cantității de apă direct la rădăcina plantelor fără băltirea acestora, ceea ce împiedică apariția și înmulțirea bolilor și a dăunătorilor.

Un alt dăunător ai ardeilor sunt afidele. Pentru a elimina acest dăunător din cultură, va trebui în primul rând să-i verificați frunza. Dacă frunza este puțin întoarsă spre interior, îndoită, strânsă, este semn că planta se apără împotriva dăunătorului, acestor afide periculoase. Nu uitați că trebuie eliminate și furnicile din această ecuație. Puteți efectua un tratament și contra furnicilor pe sol, pentru că furnicile protejează afidele, le poartă alături peste tot, le țin în cuiburile lor iarna și le readuc primăvara pe plantă. De ce? Pentru că furnicile se hrănesc excrementele afidelor, deci trebuie să faceți preventive și un tratament contra furnicilor, dar cel mai important este tratamentul contra afidelor. Puteți să tratați cu Aktara – un insecticide care pare a fi cel mai eficient, dar există și alte produse pe care puteți să le folosiți și ale căror prospecte conțin toată schema de tratamente pentru ardei.