O echipă de cercetători de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, creează și dezvoltă o aplicație specială pentru a ajuta fermierii din zonele cu climă caldă să identifice și să înregistreze invazia lăcustelor pe terenurile lor. Aplicația va contribui, de asemenea, la reducerea utilizării pesticidelor și la protejarea mediului.
Identificând lăcustele prin camera foto a smartphone-ului, aplicația va putea determina stadiul creșterii insectelor și va înregistra locația acesteia prin adresa IP a telefonului. Aceste informații pot fi apoi puse la dispoziția agricultorilor, astfel încât aceștia să poată utiliza mai eficient pesticidele și să vizeze insectele în stadiile incipiente ale dezvoltării lor, reducând în mod semnificativ cantitatea de daune aduse culturii.
Această abordare țintă poate reduce, de asemenea, nivelul reziduurilor de pesticide, ceea ce va duce la îmbunătățirea siguranței alimentelor, menținând în același timp siguranța alimentară și reducând poluarea mediului, protejând corpurile de apă din apropiere.
„În fiecare an, lăcustele afectează aproximativ 18 milioane de hectare de teren, ceea ce are un impact enorm asupra agricultorilor și a productivității acestora”, explică dr. Bashir Al-Diri de la Școala de Informatică de la Universitatea Lincoln. „Metodele de monitorizare se bazează în prezent pe studiile de teren prin numărarea ouălor de insecte, dar această informație poate să nu fie exactă și poate duce la adoptarea unor măsuri ineficiente de combatere a dăunătorilor”.
„Sperăm că prin utilizarea înregistrării digitale a numărului exact, vârstei și localizării lăcustei, această aplicație nouă va oferi agricultorilor mai multe cunoștințe și mai multe oportunități. Ei vor putea prezice mai exact populația și răspândirea insectelor, vor acționa rapid și precis pentru a-și salva culturile „, a spus dr. Al-Diri.
Dr. Al-Diri și echipa sa lucrează la Institutul Lincoln pentru Tehnologia Agricolă și Alimentară de la Universitatea din Lincoln, al cărui scop este menținerea și creșterea productivității, eficienței și durabilității complexului agroindustrial cu ajutorul noilor tehnologii.
Echipa a colectat mai mult de 10.000 de imagini de lăcuste la diferite stadii de dezvoltare pentru a instrui sistemul care conduce aplicația.
Cercetătorii au călătorit în China pentru a colecta imagini și clipuri video la fața locului și, de asemenea, au amenajat terenuri specializate în Lincoln pentru a plasa lăcustele de la primele etape ale vieții până la maturitate. Vizionând lăcustele 24 de ore pe zi, echipa a creat un set de date imens pentru a-și informa aplicația, iar această colecție de mii de imagini și videoclipuri – prima de acest fel din lume – este, de asemenea, o resursă valoroasă pentru o gamă largă de utilizatori.
Dezvoltatorii speră că, datorită tehnologiei avansate de vizionare a computerelor, platforma lor ar putea fi folosită în viitor în scopuri diferite și nu doar pentru monitorizarea dăunătorilor de câmp.
De exemplu, aplicația poate fi ușor adaptată pentru a ajuta persoanele să identifice diferite boli ale plantelor și să obțină sfaturi de specialitate cu privire la modul de abordare a acestora sau să înregistreze digital numărul și tipul de păsări și faunei sălbatice în anumite locuri în sondajele naționale și internaționale.
Dr. Al-Diri a spus: „Scopul nostru final este de a crea o bibliotecă globală de imagini și cunoștințe digitale, astfel încât fermierii și toți cei implicați în producția de plante să obțină o cantitate imensă de informații științifice”.
(Sursa: www.natureworldnews.com, foto: pixabay.com).
Lasa un comentariu