Cultivarea răsadurilor de roșii este o variantă tot mai utilizată de legumicultori, iar producerea răsadurilor sănătoase este o activitate esențială pentru ei. Cum se obțin răsaduri pentru roșii? Iată un ghid pas cu pas pentru începători, dar și pentru profesioniști.
Ce sunt răsadurile de roșii?
Procesul în sine nu este complicat, dacă țineți cont de factorii care intră în rolul creșterii răsadurilor: lumină, apă, CO2, substanțe minerale, regimul de conviețuire. Aveți nevoie de semințe de calitate bună, de un substrat de cultură, sursă de iluminare a răsadului, termometru și hidrometru și, nu în ultimul rând de spațiu.
Alegeți un spațiu care să asigure plantele cu lumină și temperatură specifică acestei faze (18-20 grade). Să nu uităm că roșiile sunt pretențioase la lumină și temperatură. Regula de aur pentru culturi sănătoase este: ziua a le oferi lumină și căldură, iar noaptea – întuneric și răcoare.
Cultivarea roșiilor prin răsaduri presupune înființarea unei culturi prin plantarea de plante tinere (40-85 de zile), crescute anterior în răsadnițe. Răsadurile contribuie la obținerea unor producții timpurii, dar și a unor culturi uniforme care se pot dezvolta ulterior în condiții optime.
Folosirea plantelor crescute în răsadnițe asigură un randament crescut de prindere a plantei de sol și grăbirea vegetației și fructificării, oferind și producții timpurii. În sere și solarii, culturile de legume se pot face numai prin plantarea de răsaduri de plante tinere, cu rădăcini bine dezvoltate.
Pământul pentru răsaduri poate fi folosit în mod variat: unii îl pun în cofrajele de la ouă, în straturi de fâșii de ziar sau în recipiente din plastic. Orice varianță ați alege, este bine să acoperiți răsadurile cu folie roz sau portocalie, pentru o imitație eficientă a luminii chiar și pe vreme mohorâtă. După ce semințele încolțesc și ajung la stadiul de buclă mică, scoateți folia și scădeți temperatura spațiului de cultivare a răsadurilor.
Data de semănare trebuie calculată în funcție de perioada de estimare pentru plantare a răsadurilor de roșii în grădină (preferabil, la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai). Știind că vârsta răsadurilor variază între 40 și 85 de zile, puteți calcula data în care să porniți producerea răsadurilor.
Cum să semănați răsadurile?
Sterilizați recipientele și uscați-le bine. Umpleți-le cu un strat de pământ de circa 8 cm.Tasați ușor stratul de pământ și udați-l cu apă la temperatura camerei. Puteți împrăștia semințele de roșii sau le puteți semăna pe rând, în funcție de răbdare și timp. Dacă semănați într-o tăviță, cu un instrument mic din lemn (șipcă sau riglă) trasați șănțulețe la circa 2 cm distață unul față de altul și plantați semințele la o distanță de 1 cm distanță una față de alta. Stropiți semințele de roșii cu un pulverizator și acoperițile cu un strat de pământ de circa 1 cm.
Nu îl udați și nu îl presați. Semințele ar trebui să germineze într-o săptămână, dacă le veți asigura condițiile optime. Udați răsadurile atunci când sunt zvântate (cam la 3-4 zile). Dacă simțiți că aerul în încăpere e prea uscat, folosiți tăvițe cu apă pentru a umidifica aerul. În cazul umidității ridicate, aerisiți încăperea unde cultivați răsadurile.
Cum să repicați răsadurile?
Repicați (răriți) răsadurile doar în cazul în care observați să sunt prea înghesuite. Folosiți recipiente suplimentare, cu scopul asigurării plantelor cu spațiu și lumină. Repicatul se face cam la 10 zile de la răsărire, pe pământul umed.
Este bine să udați plantele cu o seară înainte, pentru ca pământul să fie umed, ca să puteți separa ușor rădăcinile roșiilor. După acest procedeu, este recomandat să umbriți plantele și să scădeți temperatura, pentru a evita ofilirea lor.
Hrănirea și călirea răsadurilor de roșii
Fie că repicați răsadurile sau nu, în primele două săptămâni acestea au nevoie de hrană: azot, magneziu, fosfor, bor, calciu, sulf, potasiu. Pentru a căli răsadurile, scoateți-le afară cu două săptămâni înaintea plantării lor în grădină. Faceți asta prima zi 2-3 ore la umbră, apoi după 2 zile expuneți plantele la soarele dimineții. Temperatura aerului trebuie să fie de minim 15 grade celsius.
Când plantele ating înălțimea de circa 40 cm și au 4-5 frunze bine dezvoltate, e momentul să le schimbați căsuța, adică să le plantați în grădină.
Cum udăm răsadurile de roșii?
Tulpinii roşiei îi place căldura soarelui, în timp ce rădăcinilor le place răcoarea umezelii. De aceea, trebuie să ținem cont de faptul că udarea se face direct la rădăcină sau pe brazde, printre rânduri, cu apă fără presiune, până la saturarea substratului. Rețineți că apa nu are voie să băltească pe răsaduri, iar frunzişul trebuie ferit de udare pentru a nu favoriza înmulţirea ciupercilor. Iar aici un aport major în creșterea sănătoasă a răsadurilor o are banda de picurare care este proiectată special pentru a permite dozarea exactă a cantității de apă direct la rădăcina plantelor fără umezirea frunzelor, fapt ce împiedică apariția și înmulțirea bolilor și a dăunătorilor.
Dacă ți-a fost util articolul, da-ne un like și un share pe rețelele de socializare, pentru a-i ajuta pe cultivatorii de roșii să obțină cele mai frumoase plante!
Lasa un comentariu