Oamenii de știință au creat o tehnică rapidă și foarte sensibilă de screening care poate detecta chiar și o cantitate mică de pesticide sintetice în legume.

Au fost folosite nanoparticule magnetice pentru a simplifica extracția pesticidului (piretroid), care reduce procesul de screening la două ore. Acest tip de pesticid este utilizat pe scară largă în producția vegetală și, deși îmbunătățește randamentele culturilor, consumul de fructe și legume care au fost prelucrate cu el pot afecta negativ sănătatea.

Metodele anterioare pot afișa, de asemenea, reziduuri în unele culturi, dar acestea sunt proceduri foarte costisitoare, cum ar fi filtrarea coloanelor și centrifugarea, care durează până la șase ore.

Pentru a simplifica procedura, Yang Hongshun, profesor asociat la Universitatea Nationala din Singapore în domeniul Științei și Tehnologiei Alimentare, și studentul său absolvent Yu Xi au dezvoltat nanoparticule magnetice acoperite cu polistiren care pot extrage eficient reziduul de piretroide din culturile de legume pentru a-l analiza prin intermediul unei simple fisiuni magnetice.

În primul rând, ei adaugă nanoparticule într-un lichid obținut din legume, care servește ca „micromagnet” pentru a atrage moleculele piretroide. Ei pot spăla apoi piretroidele unite cu nanoparticulele printr-o cantitate mică de solvent organic colectându-le pentru analiză.

Analiza durează mai puțin de două ore și detectează piretroide la un nivel de concentrație de doar 0,02 ng per gram de legume. Cercetătorii pot reutiliza de asemenea nanoparticule de până la 30 de ori, ceea ce face ca această abordare de screening să fie atât eficientă, cât și economică.

(Sursa: futurity.org)