Frumusețea unei grădini nu se rezumă doar la alegerea plantelor. O irigare potrivită nu numai că va defini vitalitatea peisajului pentru mulți ani, dar va garanta și economisire de apă!

Specialiștii în agronomie afirmă că, în general, solul răspunde nevoilor plantelor. Acesta rămâne umed datorită apei care vine din părțile cele mai adânci și se ridică prin percolare sau prin apa de ploaie.

Dar există momente când este necesară o irigare suplimentară. Fiecare specie de plante, fructe sau legume au nevoie de o anumită cantitate de apă pentru a-și îndeplini funcțiile. Dacă nu le ajunge apă, acestea se ofilesc, iar dacă nu sunt irigate la timp, mor. Poate nu știați, dar există un „punct de ofilire” din care plantele nu se mai recuperează, chiar dacă sunt irigate. Prin urmare, irigarea echilibrată este esențială și foarte eficientă, iar excesul de apă este dăunător, deoarece provoacă proliferarea ciupercilor și bacteriilor. 


Sfat: plantați soiuri de plante originare din regiunea în care se cultivă grădina și, prin urmare, adaptate ecosistemului local, pentru că acest lucru facilitează combaterea dăunătorilor și nevoia de irigare. Nu uitați să irigați și plantele în ghivece. Există un mineral numit vermiculit care, atunci când este amestecat în sol, stochează mai multă apă și umple treptat deficiențele de umiditate din sol. 

Sfatul de mai sus este, totuși, o soluție temporară, care nu elimină la controlul constant al irigațiilor. Așa că rămâneți pe fază. Plantele lipsite de vigoare, ofilite sau cu frunze căzute și ramuri erbacee prezintă simptome de irigare deficitară.

În sistemele automate moderne, irigarea se face cu control electronic, care utilizează umiditate, ploaie, senzori de vânt, pompe, controlere și nu necesită acțiune umană. Unii folosesc sprinklere „pop-up”, care la activarea de către controlerul automat, ies din pământ, irigând zonele prestabilite în teren. După timpul de udare, acestea se retrag automat, rămânând neobservate sub nivelul solului. Pentru fiecare proiect, instalatorul ar trebui să vadă proprietatea pentru a determina condițiile locale, sursele de apă și presiune și ce este plantat acolo. Este de remarcat faptul că sistemele sofisticate se pot baza chiar pe utilizarea sateliților, decodoarelor, liniilor telefonice, radioului sau cablului de date pentru a controla funcționarea.


Irigarea prin picurare

Irigarea prin picurare este un alt sistem eficient și poate fi, de asemenea, pompat. În ferme sau zone mai mari, unde putem amplasa un rezervor de apă cu o înălțime mai mare de 15 metri, sistemul de picurare poate funcționa prin gravitație fără utilizarea unei pompe. Buna funcționare a sistemului depinde de calculele efectuate de inginerii de specialitate. În general, o bună planificare a irigațiilor poate reduce costul consumului de apă de trei ori comparativ cu irigarea manuală. Costul de instalare al unui sistem de irigare prin picurare variază foarte mult de la un teren la altul, în funcție de tipul de sistem adoptat și de mărimea acestuia. Sistemele de irigare prin picurare sunt cele mai economice, deoarece apa picură direct în sol și practic nu există pierderi prin evaporare sau chiar prin acțiunea vântului, în timp ce aspersoarele, de exemplu, pot provoca pierderi de apă prin evaporare și nu sunt potrivite pentru regiunile în care sunt vânturi puternice.  Pentru instalarea echipamentelor necesare, majoritatea sistemelor nu necesită spațiu amplu. Luate împreună, sistemele de irigație și pompare ocupă, în medie, minim 2,5 metri pătrați. Este important să investim într-un proiect bun care să ia în considerare particularitățile fiecărei grădini, precum zone umbrite, zone însorite, versanți etc. În ceea ce privește echipamentul, este vital să folosiți conectori  în îmbinările tuburilor și benzilor de calitate, flexibili la montarea sub sol. Irigarea subterană este similară cu sistemul de picurare, cu toate acestea, folosește canale de irigare la aproximativ 12,7 cm sub suprafață mult mai aproape de rădăcini, reducând evaporarea.

Irigarea prin aspersie 

Acest tip de irigare este potrivit pentru suprafețe mari și pentru regiunile unde nu există vânturi puternice. Apa este pompată sub presiune și răspândită peste plante prin orificii mici și plate. Aspersoarele pot fi montate pe o rețea suspendată de conducte sau deasupra unui țăruș. Unele sisteme oferă pivot de deasupra capului mobil pentru a acoperi întreaga zonă mai eficient. Un alt tip de aspersor – cel oscilant, pulverizează o perdea de apă în formă de evantai care se mișcă pe măsură ce brațul metalic se balansează dintr-o parte în alta, ajungând astfel la o suprafață dreptunghiulară de aproximativ 6 pe 9 m.

Sunt și aspersoare care au un tun hidraulic, care trage apa prin aer și o aduce peste plantație. Unele din ele pot acoperi mulți acri de pământ fără a fi deplasate. Acest sistem, pe lângă irigarea solului, menține frunzele plantelor umede perioade lungi (până la 24 de ore), ceea ce necesită grijă în alegerea speciilor care pot fi vulnerabile la acțiunea ciupercilor sau bacteriilor. 

Microaspersoarele: acest sistem oferă o eficiență mai mare decât sprinklerul convențional (90%). Debitul emițătorilor (numite micro-sprinklere) este mai mare decât cel al picurătorilor. 

Irigarea subterană

Aceasta este similară cu sistemul de picurare. Cu toate acestea, folosește canale de irigare la aproximativ 12,7 cm sub suprafață mult mai aproape de rădăcini. Evaporarea este mult redusă și nu există șansa de scurgere la suprafață. În general, în jurul plantelor este utilizat un înveliș de protecție din material organic pentru a preveni evaporarea, creșterea buruienilor și pentru a ajuta la protejarea rădăcinilor de deteriorarea înghețului.