Pentru cei mai mulți grădinari, tomatele sunt culturi nelipsite din grădinile lor. Există multe varietăți de soiuri de tomate, fiecare având caracteristici diferite. Există peste 30 de soiuri și hibrizi de roșii diferite, însă sunt și cel puțin la fel de multe greșeli când vine vorba de cultivarea lor. Îți vom prezenta 5 cele mai întâlnite greșeli, inclusiv și mici sfaturi-bonus care îți vor crește randamentele. 

Prevenția este mama înțelepciunii, spune un proverb românesc. Așadar, este mai bine să previi eventualele probleme la creșterea tomatelor decât să încerci în zadar să scapi de ele mai târziu. 

Greșeala #1. Alegerea greșită a locului pentru plantare

Adesea, grădinarii plantează incorect răsadurile de tomate. Mulți din ei plantează soiurile destinate creșterii în sol deschis în seră sau solar, în timp ce hibrizii îi lasă pentru plantarea pe teren deschis.  Problema e că soiurile cu creștere scăzută nu pot produce un randament mare atunci când sunt cultivate în seră. În același timp, hibrizii destinați creșterii în sere nu vor putea crește bine pe teren deschis, deoarece sunt supuși schimbărilor bruște de temperatură, pot fi ușor afectați de boli și, de asemenea, nu polenizează bine în condiții de umiditate ridicată.

Greșeala #2. Închiderea serei pentru o lungă perioadă de timp

Unii cultivatori închid serele atunci când temperaturile și umiditatea variază brusc, lucru care duce la lipirea boabelor de polen în plante. Astfel, nu are loc polenizarea normală a plantelor, ceea ce înseamnă că acestea nu vor da fructe. Ideea e că echilibrul într-o se referă la mici fluctuații de temperatură. Diferența dintre temperaturile de zi și noapte ar trebui să fie de aproximativ 5-6 ° C. Pentru a obține acest efect, închide ușile noaptea cel târziu la 19-20 și lasă gurile de ventilație deschise la un unghi de aproximativ 50 grade. De asemenea, este bine să folosești folie pentru mulcire, recomandată atât pentru culturile de roșii, dar și căpșuni, ardei și castraveți. Un rol foarte important al foliei este acela de a împiedica evaporarea apei din sol. Astfel, umiditatea creată în sere și solarii va favoriza creșterea unor legume sănătoase și frumoase. Perioada recomandată pentru utilizarea foliei pentru mulcire este primăvara sau toamna, în funcție de culturile pe care le cultivați.

Greșeala #3. Cultivarea roșiilor și a castraveților în aceeași seră

Nu este recomandată creșterea acestor două culturi în aceeași seră, deoarece castraveții au nevoie de o temperatură și umiditate mai ridicate decât roșiile. În același timp, roșiile au nevoie de aerisire frecventă. Bolile și dăunătorii acestor două culturi sunt și ele diferite, așa că măsurile de prevenție a acestora și tratamentele trebuie efectuate individual.

Greșeala #4. Necopilirea tomatelor în timp util

Copilii sunt mici tulpini, care se dezvoltă la axila frunzelor. Copilii au un efect negativ asupra dezvoltării armonioase a plantei și asupra fructificării. Dacă acești lăstari nu sunt îndepărtați prin operațiunea de copilit, aceștia se dezvoltă rapid și ajung să concureze tulpina principală a plantei, pe care o lipsesc de o bună parte din seva brută. În plus, copilii aglomerează planta, scăzând posibilitățile de aerisire și sporind astfel posibilitatea apariției bolilor. De asemenea, copilii afectează fructificarea, prin întârzierea coacerii roșiilor și scăderea dimensiunilor acestora.

Greșeala #5. Malnutriția plantelor

Adesea, grădinarii supraalimentează roșiile, rezultând lăstari puternici și frunze mari în detrimentul fructificării. Acest lucru se întâmplă atunci când se aplică prea mult gunoi de grajd sub plante. Malnutriția este, de asemenea, asociată cu lipsa anumitor elemente, cum ar fi magneziul. Acest lucru se manifestă prin îngălbenirea țesuturilor frunzelor. În acest caz, se recomandă pansamentul foliar superior cu o soluție de 5% sulfat de magneziu o dată la 10 zile.

Acum că știi cum să eviți greșelile în cultivarea tomatelor, nu îți dorim decât să ai succes și o recoltă de invidiat!