Piesa de rezervă principală a unui aparat de polizat (polizor unghiular) este un disc polizor - instrumentul de tăiere înlocuibil. La o viteză mare, discul de polizor taie, macină sau lustruiește materialele și vorbim aici în mod special de materiale precum lemnul, metalul sau piatra. Accesoriile speciale precum periile, roțile cu șmirghel cu clapele, extind și mai mult capacitățile unui aparat de polizat. Ce tipuri de discuri există, cum să scoateți corect unul vechi și cum să instalați un disc nou în aparat, vom vorbi în cele ce urmează. Bineînțeles, vom lua în calcul și posibilele probleme care pot să apară în timpul procesului de înlocuire și modalitățile de rezolvare a acestora.
Cum să alegi un disc polizor potrivit
Industria produce aparate de polizat și discuri pentru acestea în dimensiuni standard: 115, 125, 150, 180 și 230 mm. Polizorul unghiular de la 180 mm este folosit mai mult pentru tăierea pietrei. Iar pentru tăierea lemnului la construcția caselor sau teraselor se folosesc cele de 125 mm.
Atenţie! Alegeți întotdeauna discul de polizor în raport cu dimensiunea polizorului. Există și opțiunea de a insera un disc cu un diametru mai mic în polizorul unghiular, în timp ce instalarea unui disc mai mare este extrem de periculoasă!
Discul de polizor se împarte pe categorii, în funcție de scopul lor: tăiere, șlefuire, ascuțire și degroșare. Să luăm în considerare următoarele tipuri de discuri:
Disc polizor pentru tăierea metalului
Tăierea materialelor este cea mai obișnuită sarcină în șantierul de reparații și construcții. Un disc abrazivă pentru metal va tăia cu ușurință o bară de oțel, țigla de pe acoperiș sau plasticul. Aceste discuri sunt realizate din corindon (alumină cristalină) sau electrocorund (corindon sintetic).
La cumpărare, vă recomandăm să citiți cu atenție etichetele de pe disc sau ambalaj. Discul pentru tăierea metalului nu diferă ca aspect de un disc pentru tăiat piatra.
Disc polizor pentru tăierea pietrei
Pentru tăierea pietrei, vă recomandăm să achiziționați un disc special, care utilizează un alt material abraziv - carbura de siliciu. Acesta va face față cu ușurință cărămizilor albe din nisip și var. Nu este eficient, în schimb, pentru cărămida roșie, țigla sau betonul: acolo va trebui să cumpărați discuri cu diamant.
Pentru utilizarea în scop casnic sau lucrări de sarcină medie, vă recomandăm discurile de la uzina Luga. Se uzează relativ rapid, dar sunt ieftine și foarte practice!
Cum se alege grosimea discurilor de tăiere
Fiecare meșter cunoaște faptul că, cu cât instrumentul de lucru este mai subțire, cu atât este mai bine, pentru că este mai ușor de manevrat, tăietura iese mai curată și mai fină. Discurile pentru polizoarele de 115 și 125 mm sunt produse cu o grosime de 1,0-2,5 mm, iar cele de 150 și 200 mm - 1,8-4,0 mm grosime. Pulberea de corindon presat este întărită cu o plasă sintetică.
Atenţie! Atunci când folosiți un disc polizor extrem de subțire (1,0 mm), la o viteză mare acesta se poate rupe și există riscul de traume din cauza așchiilor. Nu uitați să vă protejați ochii și mâinile! Grosimea discului de tăiere recomandată este de 1,6 mm.
Cum se înlocuiește un disc polizor? Haideți să vedeți în acest scurt material:
Lasa un comentariu