Pentru a preveni înfundarea capilarelor tubului sau a benzii de picurare, apa trebuie curățată de toate particulele posibile. În acest scop, se folosește filtrul de apă pentru irigații. În primul rând, trebuie să determinăm absența sau prezența particulelor inutile folosind analiza chimică a apei.
De ce apa pentru irigații trebuie filtrată?
Nivelul ridicat de fier sau duritatea apei duc la defectarea echipamentelor de irigare, pe măsură ce capilarele picurătorilor tubului se înfundă. Apa de la robinet poate avea un nivel ridicat de clor, ceea ce poate afecta culturile. Indiferent de sursa apei, compoziția acesteia trebuie verificată constant și filtrată.
Când este necesară filtrarea?
Experiența practică a arătat că, indiferent de sursa de alimentare cu apă, purificarea acesteia este necesară tot timpul. Pentru a fi și mai siguri de această nevoie, am putea efectua analiza chimică a apei cu care se irigă culturile în diferite perioade ale anului.
Poate nu știai, dar creșterea sărurilor de magneziu și calciu din apa de la robinet perturbă echilibrul acido-bazic al solului și afectează negativ culturile. O opțiune ar fi apa din puțuri, însă aceasta are un conținut ridicat de compuși minerali ce conduc la moartea plantelor. Iar apa de ploaie? Ar fi o alternativă? Categoric, nu!
Apa de ploaie conține un volum mare de oxigen dizolvat, metale grele și particule chimice. Toate acestea se adună pe orificiile tuburilor sau benzilor de picurare și le blochează.
Ce filtru de apă pentru irigații trebuie să aleg?
Soluția ideală este filtrul de apă irigații! Poți opta pentru un filtru cu sită, ce oprește fin pătrunderea particulelor, cum ar fi a celor de rugină, fire de țesături sau particule de nisip. Sedimentele colectate pe fundul vasului de filtru pot fi îndepărtate foarte simplu cu vârful unui deget. Sau filtru cu disc - pentru instalații de irigat cu aspersoare și picurare. Elementele de filtrare sunt discurile. Acesta se poate curăța și spăla ușor, are un capac detașabil iar în capăt - un dop cu filet.
Filtrele de apă pentru irigații se utilizează la purificarea apei din surse deschise, filtrează drenajul și apa de ploaie care poate ajunge în irigații. Utilizarea unor astfel de filtre ajută la obținerea apei de calitatea necesară.
Metodele de irigare prin picurare și aspersiune agro-industrială utilizează apă din surse naturale. Prin urmare, sistemele de filtrare automată sau manuală de filtrare sunt ideale pentru aceste metode de irigare. Și dacă sunt utilizate împreună cu unitățile de cartuș, se poate obține nivelul de filtrare cu cele mai mari rezultate, alături de ușurința în utilizare.
1 Comentarii
Am un sistem de irigare prin picurare,conducta principala 63mm o pompa de 3.toli și alimentez cu apa din Raul prut ce tip de filtru recomandați ,mentionez ca conductele se infunda frecvent din cauza particulelor de nisip.Datorita faptului ca am o presiune mai mare folosesc un robinet de descărcare a presiunii.
Lasa un comentariu