Suntem în toiul primăverii, iar grădinarii harnici se pregătesc pentru semănat. Cumpără semințe și își pregătesc parcelele pentru plantarea culturilor de primăvară.

Atunci când pui semințe la încolțit, îți dorești ca plantele să fie rezistente și frumoase, fără riscul de a se ofili atunci când le plantezi pentru prima dată în paturile din grădină. Pentru acest lucru, este foarte bine să călești răsadurile înainte de a planta în pământ.

Ce este procesul de călire a răsadurilor? Este unul complicat?

De fapt, totul este mult mai simplu. Călirea răsadurilor este procesul de adaptare a acestora la condițiile mediului extern, în care va trebui să crească după plantare și ar trebui să înceapă cu aproximativ două săptămâni înainte să fie plantate în sol deschis pe paturi.

Inițial, răsadurile pot fi scoase afară pentru o perioadă scurtă de timp, pe vreme caldă. Dar acest lucru se face numai dacă sunt cultivate acasă sau în seră. În cazul în care răsadurile sunt cultivate în sere, sub folie pentru sere/solarii, este recomandat să dați ușor folia la o parte pentru o vreme, ca mai apoi să o îndepărtați complet după ce răsadurile au stat fără folie. În principiu, plantele pot fi călite și în alte feluri. Și anume, cu ajutorul udării moderate și introducerea soluțiilor cu îngrășăminte de potasiu și fosfor. Răsadurile călite sunt ușor de recunoscut, or aspectul lor diferă de exemplarele necălite printr-o culoare mai închisă și o tulpină groasă cu internoduri scurte.

Cum se călesc răsadurile?

Există niște reguli de respectat și anume:

Temperatura de călire

După cum am menționat, călirea răsadurilor trebuie să înceapă cu aproximativ două săptămâni înainte de plantarea în sol deschis. Înainte de a muta recipientele cu răsad, asigurați-vă că temperatura este potrivită: pentru ardei, roșii, vinete, castraveți, pepeni verzi sau pepeni, temperatura trebuie să fie de  12-14°C; iar pentru varză, salată verde, busuioc, țelină – de 6-8°C.

Răsadul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 40-70 de zile, să nu fie deja înflorit. În plus, trebuie să aibă un sistem radicular viguros și puternic.

Lumina

Recipientele cu răsaduri trebuie să fie plasate inițial într-un loc umbrit, ferit de o lumină puternică ce poate arde frunzele plantelor. Apoi, trebuie trecute treptat la soare pentru câteva ore, ferindu-le de razele arzătoare în orele prânz. Puteți folosi plasa de umbrire sau le puteți muta sub un acoperiș. Cu 1-2 zile înainte de plantare definitivă în sol, lăsați răsadurile la soare toată ziua, protejându-le doar de vânturi puternice.

Udarea răsadurilor în timpul călirii

Călirea răsadurilor înainte de plantare include nu numai o scădere treptată a temperaturii aerului, ci și o schimbare a regimului de udare. Cantitatea de umiditate este redusă treptat. Pentru a face acest lucru, se crește intervalul dintre udări. În același timp, cantitatea de apă rămâne aceeași: recipientele sunt udate până când solul este umezit complet. Următoarea udare începe după ce frunzele încep să-și piardă turgescența. Este un moment foarte important pe care nu trebuie să îl omiteți, pentru că acest lucru poate duce la căderea frunzelor.

Aceste reguli simple de călire a răsadurilor vor ajuta plantele să facă față mai ușor schimbărilor condițiilor de creștere și să înceapă să crească mai repede după plantarea în sol deschis.