Primăvara este o perioadă magică a anului - plină de flori, soare, dar și temperaturi fluctuante. Pentru mulți grădinari, acest anotimp prezintă una dintre cele mai mari provocări ale anului: protejarea culturilor fragede de daune cauzate de temperaturi negative și brumă.

La începutul primăverii, când amenințarea cu îngheț este deosebit de mare, monitorizarea atentă a condițiilor meteo care furnizează date despre perioadele de frig este imperativă. Astfel, atunci când se prognozează brumă sau temperaturi sub zero grade, vă puteți pregăti din timp și să protejați plantele. De asemenea, este o idee bună să verificați periodic temperatura la nivelul solului pentru a vedea cât de frig le este plantelor și dacă trebuie să faceți ceva în privința asta.

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă salvați plantele de brumă și îngheț, cum ar fi roșiile, dovleceii, castraveții, ardeii și multe altele. Fără o anumită protecție, acele plante nu vor supraviețui temperaturilor negative.

Udați-vă bine grădina.

Asigurați-vă că atât solul, cât și planta în sine sunt udate pentru a proteja rădăcinile și porțiunile superioare. Dacă aveți un aspersor, folosiți-l. Asigurați-vă că totul este pulverizat. Deși poate suna contra-intuitiv, apa acționează ca un fel de izolator, protejând materia vegetală de îngheț. Acesta este un procedeu testat și verificat în industria pomicolă, unde florile fragile pot îngheța la temperaturi negative, pierzând întreaga recoltă de fructe. Rularea aspersoarelor înainte și în timpul înghețului protejează florile și mugurii!

Acoperiți-vă plantele cu o găleți sau sticle de plastic.

Acest lucru le va proteja de cel mai aprig îngheț prin menținerea căldurii (pământul și solul sunt mai calde decât aerul). Asigurați-vă că descoperiți plantele de găleți atunci când temperaturile cresc pe timpul zilei.

Folosiți folii speciale pentru a oferi plantelor o protecție adecvată în acele puține ocazii în care temperatura se apropie de zero grade. Ca alternativă, puteți să acoperiți plantele cu pături ușoare din lână sau material sintetic. Aplicate cu o oarecare grijă, acestea pot fi eficiente aproape în același mod ca și gălețile sau sticlele de plastic, pentru că rețin căldura în sol și protejează plantele de îngheț. Pune niște țăruși de lemn sau pietre în jurul plantației pentru a sprijini păturile. Nu uitați să îndepărtați toate acoperirile odată ce este mai cald, când iese soarele.

Sunt și grădinari cărora le place să aștepte până dispare orice pericol de brumă sau îngheț, ca mai apoi să planteze culturi fără nicio grijă. E și asta o strategie bună. Majoritatea, însă, preferă să-și pună plantele în pământ primăvara devreme pentru a da un salt la creștere și a profita de acele zile calde de primăvară, și sunt întotdeauna pregătiți pentru orice muncă suplimentară necesară dacă temperaturile scad sub zero grade.

Voi cum vă protejați plantele de îngheț?