Deși grădina este un loc fascinant în care poți planta culturi, te poți relaxa sau exersa în voie, acest spațiu prezintă și pericole. 

Uneltele ascuțite lăsate în spațiu deschis îți pot face ziua un coșmar. Deși grebla nu se lasă în mod neglijent pe jos cu dinții în sus, mulți au călcat totuși măcar o dată pe această ustensilă. Chiar și foarfeca de grădină, furca, ciocanul sau toporul pot deveni capcane dacă nu sunt depozitate într-o magazie. O cazma deteriorată sau o maşină de tuns iarba care s-a defectat, îți poate provoca răni grave. Așa că este bine ca la primele deteriorări să repari sau să schimbi uneltele. 

Produsele chimice otrăvitoare sunt și mai periculoase, mai ales dacă în grădină se joacă copiii! Anual în spitale sunt internați mii de copii suspectați că ar fi ingerat substanțe chimice. Evitați să păstrați chimicalele în sticle de suc lăsate la vedere. Și în acest caz, aceste substanțe trebuie păstrate într-o magazie. 

Un alt pericol, aparent inofensiv, este mulciul de cauciuc, care e utilizat pentru decorarea spațiilor de relaxare sau pentru paturi de flori. Fiind fabricat din anvelope reciclate care conțin aditivi toxici tip latex, zinc, benzen, ftalați, hidroxianisol butilat, 3-fenil și altele, mulciul de cauciuc degajă substanțe chimice toxice în sol și în apă atunci când începe să se descompună. Este recomandat să înlocuiești acest deșeu periculos cu un mulci natural sau cu gazon.

Uneori, nu știm cât de periculoase pot fi unele plante din grădina noastră, plante de altfel interzise pentru că sunt toxice sau poate unii dintre noi preferăm o grădină cu aspect sălbatic. Printre acestea se enumeră: macul de grădină, tutunul, mătrăguna care mai este numită ”cireașa morții”, Erythroxylum coca, cucuta, ambosia, leandrul care este, apropo, o floare extrem de frumoasă. Aceste plante pot produce și complicaţii cardiace, probleme de circulaţie, frisoane, atacuri cerebrale, comă şi chiar moarte, așa că evită să le plantezi în grădina ta.

Paza bună trece primejdia rea, așa că ține cont care sunt riscurile la care ești expus în propria grădină!