Îți mai amintești de temperaturile caniculare din vară? Căldură, soare dogoritor, fenomene care le privează practic pe plante de orice sursă de apă. S-ar părea că nu-ți rămâne decât să te uiți spre cer și să aștepți norii aducători de ploaie. Doar nu o să umbli cu găleata să stropești gazonul și plantele, așa cum se proceda în vremuri vechi. Și pentru că există soluții la orice problemă, dezvoltatorii de sisteme de irigații ne oferă un produs extrem de eficient, modern și – culmea – pe buzunarul fiecăruia!

Un aspersor îi face viața mai ușoară unui grădinar. Instrumentul se instalează în locul potrivit, se pornește apa și voila! Apa începe să curgă prin aspersie ca dintr-o fântână dătătoare de viață. Plantele încep să se hidrateze, iar toată grădina începe să reînvie. Până și copiii jucăuși vor fi tentați să facă un ”duș” neobișnuit în stropii de vară ai aspersorului.
Mai mult, un aspersor asigură o udare mai uniformă a zonei decât se poate obține prin udarea manuală. Acesta nu spală solul sub plante, iar picăturile mici formate în timpul pulverizării se absorb rapid de sol, ceea ce împiedică formarea bălților și înmuierea acestuia. Acest lucru contribuie la o permeabilitate bună a aerului și a apei în sol, creează condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea sistemului radicular, ceea ce este deosebit de important atunci când aranjați peluze.

Agroverde.ro oferă o mare varietate de aspersoare, stropitoare și alte sisteme de irigații. Principalele caracteristici ale modelelor de instrumente expuse sunt forma geometrică și aria zonei irigate. Selectând modelul de aspersor potrivit, poți seta o zonă de irigare arbitrară. Cu siguranță, știai că pe orice teren există zone cu o configurație foarte complexă care nu necesită irigare, cum ar fi sectoarele de lângă garduri, case, blocuri etc. Însă între aceste sectoare există spații verzi care necesită udare. Cu ajutorul aspersoarelor, problema este rezolvată destul de simplu: întreaga suprafață care necesită irigare este împărțită în suprafețe mici și fiecare are propriul tip de aspersor.

În funcție de forma geometrică a zonei irigate, se disting aspersoare pentru zone de acoperire pătrate, dreptunghiulare, sectoriale și rotunde. În primul rând, selectează dispozitivele de irigare care sunt cele mai potrivite pentru perimetrul zonei care necesită irigare, apoi „umple-i mijlocul”. De exemplu, pentru un „triunghi”, sunt potrivite aspersoare sectoriale cu un unghi de acoperire reglabil de la 5 la 360 de grade, instalate la colțuri.

Dacă acestea nu fac față pe întreaga suprafață, instalează în mijlocul terenului un aspersor circular. Important este să te asiguri de o irigare uniformă și să minimizezi efectul asupra suprafețelor suprapuse sau neirigate (pentru o peluză, de exemplu, această cerință este deosebit de importantă); aici este deja necesar să se ia în considerare suprafața irigată. Presiunea de lucru a aspersoarelor este la fel de importantă. Dacă presiunea este prea mică, atunci aspersorul în mod normal nu va funcționa. De obicei, intervalul de lucru este de la 2 la 4 atm, iar presiunea maximă admisă este de 6 atm.

Cum se instalează un aspersor

Pe lângă cele menționate mai sus, există detalii mai puțin semnificative pentru irigații, dar mai importante pentru grădinari. De exemplu, metoda de instalare: unii pun dispozitivul pur și simplu pe pământ. Alții îl pun pe știfturi, îl lipesc iar unii grădinari le așează pe suporturi speciale. Ideea este că diferite modele necesită ajustări diferite: unele modifică intensitatea alimentării cu apă, altele stabilesc lățimea și distanța irigației, iar unele sunt echipate cu duze rotative care schimbă modul de funcționare

Pentru că apa utilizată pentru irigații nu este întotdeauna bine curățată de diverse impurități, designul aspersoarelor oferă fie un ac pentru curățarea duzei, fie duze din plastic moale care pot fi ușor curățate de murdărie. Un alt avantaj al aspersoarelor este rezistența la lumina soarelui și la razele ultraviolete, la șocuri (în limite rezonabile), la impurități și temperaturi scăzute (deși aproape nimeni nu lasă un dispozitiv de acest gen iarna pe gazon).

Mai multe detalii despre caracteristicile unui aspersor și despre modul de instalare a acestuia, le găsești pe site-ul nostru sau la numărul de telefon 0747-20-90-40.