Noiembrie bate la ușă și, deși vremea s-a răcit, până la prima zăpadă se mai pot semăna sau planta diverse culturi. Iar pentru asta, avem nevoie de un sol bine pregătit, aerisit și curățat. Sperăm că v-ați pregătit motocultoarele sau motosapele, le-ați echipat cu cauciucuri noi și rezistente și sunteți gata de munca de toamnă.
Așa cum am zis, în toamnă putem planta diverse culturi: pătrunjel, ceapă verde, usturoi, morcov, varză cale, hrean și salată verde. Dacă este nevoie, pământul poate fi tratat cu îngrășăminte organice, minerale sau gunoi de grajd.
La plantarea cepei, de exemplu, este nevoie să alegem un arpagic mai mare, care să fie tare și nu atacat de boli sau dăunători. După care se sapă un șanț cu adâncimea de maxim 10 cm, cu o distanță între rânduri de minim 20 de cm.
Arpagicul de toamnă se plantează în sol mai adânc decât cel de primăvară (ca să nu înghețe) și se lasă o distanță de circa 5 cm între bulbi. Astfel, vom obține o ceapă verde și frumoasă în luna aprilie.
Dacă plantăm usturoi, este important să alegem bulbi de toamnă. La fel, ca și în cazul arpagicului se sapă șănțulețe de 10 cm adâncime și se plantează câte un cățel de usturoi cu discul în jos, la o distanță de 5-6 cm. După plantare, bulbii se acoperă cu pământ și se udă în cazul în care este prea uscat.
La morcovi, semănatul se face în rânduri. Atunci când cumpărați semințe, citiți atent pe plic unde este indicată perioada de semănat: în cazul nostru trebuie să fie octombrie – noiembrie. Semințele de morcov se seamănă în rânduri la o adâncime de 2 cm, la o distanță de circa 30 cm între rânduri. După semănat, acestea se acoperă cu sol și se udă în cazul în care solul este prea uscat. La fel se procedează și în cazul semănatului de pătrunjel. Spanacul în schimb se poate semăna prin împrăștiere dacă nu dispunem de timp pentru a săpa șănțulețe.
Salata verde se obține prin răsaduri plantate la o distanță de circa 40 de cm unul față de altul. Salata are nevoie de multe îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu toamna, și doar pe bază de azot primăvara. Respectând aceste reguli, în primăvară vom obține o căpățâne de salată mare și deasă. Hreanul în schimb se plantează în butași, pentru că doar astfel se și înmulțește. Plantarea butașilor este mult mai complexă și necesită un sol mai argilos cu turbă, pe o suprafață mare pentru că se înmulțește foarte repede.
Cu alte recomandări pentru semănatul culturilor de toamnă vom veni și în următoarele articole de pe blog. Spor în toate!
Lasa un comentariu