De la an la an, tindem să luăm exemplu de la frații europeni și să alegem bicicleta ca mijloc de transport. Când spunem asta, ne bazăm pe niște statistici care arată că vânzările de biciclete au crescut cu până la 50%, în ultimele luni. Mai mult: oamenii vor să facă mai multă mișcare (mai ales după atâtea luni de izolare), să evite aglomerația din mijloacele de transport în comun, să contribuie la protecția calității stratului de ozon prin evitarea poluării etc.

Ca să pedalăm confortabil și în siguranță, avem nevoie de biciclete bune, ale căror elemente să asigure o bună funcționalitate și fiabilitate. Un element important este camera pentru bicicletă care are structura asemănătoare unui tub ce poate fi umflat și dezumflat cu ajutorul unei supape. Când este umflată cu aer, camera umple anvelopa, oferindu-ți o călătorie confortabilă și sigură.

De regulă, camera bicicletă se potrivește cu dimensiunea anvelopei instalate la roata bicicletei. În prezent, piața oferă o varietate de camere diferite ca diametru (circumferința roții) și calitate. Asta te poate pune în dificultate atunci când faci o alegere, întrucât trebuie să determini exact dimensiunea camerei pentru bicicletă.

Ce cameră să comand pentru bicicleta mea?

Este cea mai comună întrebare a cumpărătorilor care vor răspunsuri clare și concise. Hai să le luăm punctual:

Camerele pentru biciclete de ciclism, de exemplu, sunt de diferite dimensiuni, cu diferite tipuri de sfârcuri. Vorbim aici de doi factori cheie de luat în considerare atunci când alegi o cameră bicicletă. Acest element variază în funcție de diametrul și lățimea anvelopei. Dacă e să vorbim de diametrul/circumferința roții, facem o alegere în funcție de tipul de bicicletă: rutieră, turistică, montană sau pentru copii (ori aici diametrul roții poate varia). În cadrul acestor categorii, există diferite diametre ale anvelopelor și, în consecință, camere pentru biciclete: 26", 27,5", 28" etc. Dacă e să vorbim de lățimea camerei, pentru bicicletele de drumeție este bine să comanzi camere înguste. Anvelopele și camerele mai largi sunt utilizate la bicicletele montane.

Atenție: comandând o cameră cu diametrul greșit, riști să te alegi cu un produs mai lung sau mai lat, care nu va umple anvelopa bicicletei.

Așadar, de unde știi de ce dimensiuni ai nevoie?

Există două moduri sigure prin care poți afla dimensiunea corectă a camerei pentru bicicleta ta:

1. Verifică peretele lateral al anvelopei. Cel mai bun mod este să te uiți la marcajele de pe peretele lateral al anvelopei. Ar trebui să vezi ceva de genul 700x23c pe o bicicletă de drumeție sau 29x1,9 pe o bicicletă montană. Primul număr din această secvență se referă la circumferința roții; iar din urmă se referă la lățimea anvelopei. Marcajele suplimentare pe peretele lateral al anvelopei pot include dimensiunea ISO ETRTO a standardelor internaționale - aceasta este de 23-622 pentru o anvelopă de 700x23c sau 50-559 pentru o anvelopă de 26x1,9.

2. Citește manualul bicicletei tale. Cu siguranță, vei găsi multe informații referitoare la camere și dimensiunile pe care trebuie să le alegi.

Un alt aspect important: condițiile meteo și stilul de conducere pot afecta presiunea camerelor pentru biciclete. Pe drumurile umede, de exemplu, se recomandă camere cu presiune cu 10-15 PSI mai mică decât de regulă, pentru o aderență suplimentară în momentul virărilor. Excepție fac rotile de MTB unde se practica rularea și cu presiuni mai mici decât cele indicate, dar numai cu anvelopele montate tubeless. La o adică, nu e o idee rea să-ți iei și un manometru care îți va fi util oricând ar fi nevoie să măsori presiunea din camera bicicletei.

Indiferent de modelul bicicletei sau traseul pe care îl parcurgi, vei găsi întotdeauna camere biciclete de calitate în catalogul nostru de produse! Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai cumpărat produsul potrivit, după care să “încaleci” bicicleta și să pornești în siguranță la drum.

Lanț întins!