Creșterea răsadurilor este o adevărată provocare pentru legumicultori. Nerespectarea unor reguli sau greșelile tehnologice pot împiedica dezvoltarea sănătoasă a tulpinii, frunzelor și florilor răsadurilor.

Lungirea răsadurilor este o accelerare a  procesului de dezvoltare a plantelor, întâlnit în mod special în primul ciclu de cultură și este influențat în primul rând de factorii de mediu, hormoni şi lucrări tehnologice.

Care sunt motivele alungirii răsadurilor?

Primul motiv este insuficiența luminii. Dacă răsadurile nu au suficientă lumină, acestea încep să se întindă. Acest lucru se întâmplă adesea la însămânțarea timpurie a semințelor, precum și pe vreme mohorâtă. Din momentul semănării, plantele au nevoie de lumina Soarelui. În lipsa acesteia, răsadurile vor crește prea firave, alungite și palide. În perioada februarie-mai când are loc producerea răsadurilor, avem variaţii mari în ceea ce priveşte orele strălucire a soarelui. În această perioadă trebuie să se asigure condiţii optime de lumină prin orientarea corectă a plantațiilor faţă de punctele cardinale, folosirea instalaţiilor de iluminare artificială în sere și prin alte procedee.

Un alt motiv ce cauzează alungirea răsadurilor este temperatura ridicată. Aceasta trebuie ajustată diferit, în funcţie de specia plantei şi faza de vegetaţie, corelându-se permanent cu intensitatea luminii.

În tabel vedeți modul în care nivelul temperaturii este corelat cu intensitatea luminii. Faţă de zilele însorite, în cele mohorâte şi mai ales noaptea, temperatura trebuie scăzută în limitele indicate pentru fiecare specie.

Alungirea răsadurilor mai poate fi cauzată și de un conținut ridicat de azot din substratul nutritiv. Aplicarea unor îngrăşăminte cu o cantitate mai mare de azot, duce la o creştere exagerată a tulpinii. În această fază, recomandarea noastră este aplicarea unor produse solubile pe bază de fosfor din gama Solufeed  şi MineralGold.

Cum putem evita alungirea răsadurilor?

Expuneți răsadurile corect la lumină prin folosirea unor folii pentru sere și solarii, care să permită pătrunderea şi difuzia luminii. Agroverde pune la dispoziţia dumneavoastră o gamă largă de folii pentru sere și solarii, care au în compoziţia lor aditivi ce permit pătrunderea şi difuzia luminii.