Vara vine întotdeauna la pachet nu doar cu zile frumoase și însorite, ci și cu perioade sufocante. Fie că ai o grădină cu legume, un gazon sau un câmp de culturi agricole, solul cu plante nu trebuie să ducă lipsă de apa dătătoare de viață, mai ales în perioada caniculară. E timpul să cumperi un sistem de irigație sau un aspersor irigații câmp, iar cum să alegi exact ce ai nevoie, te ajută experții de la agroverde.ro

Creșterea plantelor este imposibilă fără apă, întrucât apa este un element esențial implicat în procesul de fotosinteză. Umiditatea naturală a plantelor se datorează ploilor. Cu toate acestea, există anotimpuri toride, iar în acest caz, este nevoie de o irigare artificială a solului. Această funcție poate fi gestionată de un dispozitiv special numit aspersor.

Notă! Există multe avantaje în utilizarea unui aspersor irigații câmp. Cel de bază este că apa este distribuită uniform peste zona în care funcționează acest dispozitiv. Atunci când udă manual, grădinarii folosesc adesea un furtun care nu are o funcție de pulverizare, ceea ce duce la formarea bălților pe sol.

Aspersoarele se clasifică în funcție de mulți factori, unul din ei fiind metoda de pulverizare. Atunci când alegeți un dispozitiv, trebuie să acordați atenție mai multor criterii principale. În primul rând, indicatorii importanți includ presiunea pe care dispozitivul este capabil să o pompeze. De asemenea, trebuie să știi ce rază de acțiune are aspersorul. Unele dispozitive au capacitatea de a regla dimensiunea picăturilor. Această opțiune este recomandată de specialiști pentru irigarea grădinilor de legume și a livezilor. Dacă este necesar, un astfel de aspersor poate fi asamblat acasă folosind instrumentele disponibile. Un dispozitiv auto-fabricat nu va avea o eficiență ridicată, dar este destul de capabil să le înlocuiască pe cele ieftine. Să aruncăm o privire la cele mai importante caracteristici ale unui aspersor.

Raza de irigare. Acest parametru indică intervalul unui aspersor. În plus, este foarte important modul în care se efectuează irigarea. De exemplu, apa poate fi pulverizată în cerc (360°). Sprinklerele de grădină mai puțin funcționale au o acoperire mai scurtă, variind de la 90° la 270°. Trebuie remarcat faptul că în majoritatea modelelor este prevăzută reglarea unghiului.

Consumul de apă. Atunci când alegi un aspersor, trebuie să acorzi atenție puterii sale, pentru că acest parametru influențează consumul de apă. Fazele de udare pot varia și ele, și depind de mulți factori: tipul de plante, numărul și vârsta lor. Astfel, debitul de apă al dispozitivului trebuie să corespundă nevoilor plantelor.

Dimensiunea picăturii. Utilizarea unui aspersor include adesea posibilitatea de a regla dimensiunea picăturilor de apă. Aceasta este o funcție importantă care vă permite să alegeți metoda dorită de irigare a plantelor. De exemplu, puieții tineri absorb cel mai bine picăturile foarte mici gen ceață. În consecință, pentru plantele mature se recomandă picături mari.

Presiunea. Un sprinkler de grădină sau un aspersor irigații câmp se vinde în diferite forme, care depind de presiunea de lucru din dispozitiv. Este bine să selectezi acest indicator în conformitate cu nevoile individuale.

Cât costă un aspersor irigații câmp?

Unul din cele mai bune aspersoare pentru zone mari este aspersorul pulsator cu țăruș sau cu suport. Acest aspersor funcționează atât la presiune joasă, cât și la presiune înaltă. Poate fi conectat la furtun de 1/2 inch, 5/8 inch si 3/4 inch. Irigarea se face la 360° si este comod de utilizat pentru irigarea suprafețelor mai mari, datorită sistemului de alunecare.

Aspersor irigatii camp

Folosind un aspersor irigații câmp, e posibil să jonglezi cu diverși parametri de irigare: raza, forma și dimensiunea jeturilor, precum și zona irigată. Diversele accesorii pentru a face față acestor provocări sunt incluse cu achiziționarea pachetului de aspersor. Acest lucru este, fără îndoială, convenabil pentru orice cultivator.