Agenții pensionari din domeniul agricol din Japonia doresc să-și ușureze munca de zi cu zi.

Timp de câteva luni, dezvoltatorii și agricultorii vârstnici din nord-estul Japoniei testează un nou vehicul aerian fără pilot, care poate trece peste câmpurile de orez și poate îndeplini anumite sarcini, înlocuind munca umană.

„Aceasta este o tehnologie avansată fără precedent”, a declarat Isamu Sakakibara, un agricultor de orez de 69 de ani din regiunea Tom. Această regiune a furnizat orez în Tokyo încă din secolul al XVII-lea.

Dezvoltatorii noii drone agricole spun că oferă asistență high-tech comunităților rurale care se confruntă cu lipsa forței de muncă atunci când tinerii pleacă în orașe. „Deoarece ne confruntăm cu o lipsă de agricultori de generație viitoare, misiunea noastră este de a veni cu idei noi pentru a spori productivitatea și veniturile agricultorilor prin introducerea de tehnologii avansate, cum ar fi dronele”, a declarat Sakakibara, șeful cooperativei agricole locale.

Nile-T18 drone, dezvoltat de Nileworks Inc., poate aplica pesticide și îngrășăminte în câmpul de orez în aproximativ 15 minute, în timp ce un astfel de lucru manual va dura mai mult de o oră.

Vârsta medie a fermierilor din Tome este de 67-68 de ani și le-a mai rămas vreo 5 ani pentru agricultură, a spus Sakakibara. „Faptul este că organismul uman se uzează mai repede decât tractorul”, a adăugat el.

În comparație cu mini-elicopterele controlate cu radio în valoare de aproximativ 15 milioane de yeni, cu echipamente de pulverizare, vehiculul fără pilot este mai mic și mai ieftin, cu un preț de aproximativ 4 milioane de yeni.

Nileworks negociază cu autoritățile pentru a permite operatorilor să utilizeze un agrodron compact fără licență. Acesta poate fi controlat folosind iPad-ul și lucrând cu software-ul de calculator, care este foarte ușor de înțeles și accesibil pentru utilizare.

(Sursa: uk.reuters.com).